Annons:
Etikettjärnbruk
Läst 9044 ggr
sw-s
2010-12-27 22:53

Avskrift: Kungörelse (1819)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kungliga Majestäts och Rikets BergsCollegii Kungörelse, angående upphörande av den, genom Kungliga BergsCollegii Kungörelse den 17 juli 1810, Bruksägare lämnade rättighet, att tills vidare få nedlägga Stång- och Ämnesjärnssmiden, emot befrielse från därå under tiden belöpande Kronoutskylder; Given Stockholm den 12 juli 1819.

Vi President, Vice president i Kungliga Majestäts och Rikets BergsCollegium, Riddare av Kungliga Nordstjärneorden, Bergsråd och Assessorer, göre veterligt: Att sedan Kungliga Majestät, på sätt Kungliga BergsCollegii därom under den 17 juli 1810 utfärdade Kungörelse innehåller, i anledning av BruksSocitetens gjorda anhållan, och med avseende å den för Järnhanteringen dåvarande ofördelaktiga konjuktur, genom bristande avsättning av Järnet och dess därav förorsakade vanvärde, i Nåder funnit gott tillåta privilegierade Smidens nedläggning tills vidare, emot befrielse från Hammarskatt och övriga urskulder till Kungliga Majestät och Kronan under den tid de icke begagnas; Så har Kungliga Majestät, i anledning av Kungliga Kammar- och BergsCollegiernas samt Kungliga Statskontorets i detta ämne under den 26 nästlidna mars gjorda underdåniga hemställan, och enär de orsaker, vilka till förberörde Nådiga tillåtelse, numera icke äga rum, behagar genom Nidig Skrivelse av den 12 sistlidne maj förordna, det Kungliga BergsCollegii ovannämnde Kungörelse av den 17 juli 1810 om Smidesnedläggning tills vidare, såväl som Kungliga Collegii Kungörelse den 17 September 1810, om sättet att göra en, för tills vidare nedlagt Smide, inställd Härd, under vilotiden obrukbar, nu komma att till deras kraft och verkan upphöra, samt hädanefter, vid Stång- och Ämnesjärnssmidens nedläggande, förfaras, på sätt vanligt och tillåtet var, innan nyssberörda Kungörelser utfärdades; Dock att de Bruksägare vilkas Smiden med Kungliga BergsCollegii tillstånd ännu finnas inställda, emot befrielse från därå under tiden belöpande Kronoutskylder, må njuta en sådan tillåtelse tillgodo, intill dess att den, vid nedläggningens beviljande, bestämde tiden tilländalupit. Vilket allt, på Kungliga Majestäts Nådiga befallning, Kungliga BergsCollegium skolat härmed allmänneligen kungöra. Stockholm den 12 juli 1819.

På dragande kall och Ämbetes vägnar

B Sandels

B F Rothoff

C M Robson

A Lindersköld

Jacob Küsel

D W Tribler

P Lagerhjelm

A L Palm

Annons:
[SvenA]
2010-12-28 09:54
#1

Inte kan det vara lätt för allmogen att förstå detta på den tiden hade jag inte varit gammal släktforskare så hade det inte gått att förstå alls

Jag har även varit verksam inom byråkratin en del så döärför har jag kanske lättare att förstå denna text

KingZap
2010-12-28 13:08
#2

Jisses vad de hade krånglat till språket, jag fick läsa om det säkert 10 gånger innan jag begrep vad de försökte säga.

sw-s
2010-12-28 17:34
#3

Ja, det är stor skillnad jämfört med Förordningarna, som jag tidigare skrivit av. Och ändå har jag även här moderniserat stavningen en smula (också lite taktiskt för att fler ska hitta hit, med hjälp av sökord).

Med dagens teknik hade vi bara behövt klippt och klistra i den tio år gamla texten. Det som gällde innan de två Kungörelserna från 1810, var nu åter giltigt.

Det klarnar lite för varje gång man läser igenom texten. Det talas om en lågkonjuktur, undrar om den var resultatet av Finlands självständighet från Sverige, 1809?

Upp till toppen
Annons: