Annons:
Etikettjärnbruk
Läst 9140 ggr
[SvenA]
1/28/10, 5:14 PM

Ett järnbruk tar sin början.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I Utansjö skapades det ett järnbruk på 1730 talet

I ett protokoll från 1731 den 23 mars finner vi att handelsmannen i Härnösand, Daniel Halenius, tidigare hade varit på besök i Utansjö och inspekterat ett lämpligt läge för att där anlägga ett järnbruk med tillhörande hus. De båda bönderna på byn, Zackris Nilsson och Jon Bertilsson, ägde tillsammans åns halva vattenflöde och sin del i mjölkvarn som var belägen där och han hade nu tillsammans med de båda fått ett erbjudande av vattenrätten att, vid byggandet av bruket inte göra någon stor åverkan på deras ägor.

För att Halenius skulle få del av rättigheten, krävde Zackris och Jon att ingen skada skulle ske på platsen mellan kvarnsvedjan, åkerhagarna och själva Utansjöån. Inte heller på dess åkeräng eller kvarnvatten när Halenius skulle dämma upp vid åmynningen och nere vid Ångermanälven.

När bygget skulle ta sin början, skulle de båda bönderna erhålla 2 tunnor salt och under den rådande överenskommelsen fick de 4 rullar tobak och när bygget hade påbörjats 1738 fick de sina tunnor salt i juni månad. En tunna motsvarar 146,6 liter.

Texten kommer från Utansjö gamla bruk

Annons:
chrissan
1/31/10, 3:37 PM
#1

Intressant, Sven! Undrar vad som hände sedan?

[SvenA]
1/31/10, 3:48 PM
#2

Jag har inte forskat vidare på det men jag tyckte det skulle passa här

Angermannia
6/21/11, 7:07 PM
#3

Det här var en ny forumsida för mig! Glad

Jag håller på att sammanställa några texter anpassat för hemsidan för mer historia kring bruket som inom kort kommer. Tack SvenA för att du lade länken till hemsidan!

KingZap
7/3/11, 11:10 AM
#4

Välkommen hit Angermannia

Skriv gärna ett inlägg här när du lägger upp det nya materialet på hemsidan.

Upp till toppen
Annons: