Annons:
Etikettjärnbruk
Läst 17400 ggr
sw-s
1/20/12, 11:19 PM

Järnbrukslitteratur

Åtskilliga böcker har skrivits i ämnet järnbruk, vissa omfattar enstaka företag andra greppar över ett större geografiskt område. Jag tipsar gärna om litteratur i ämnet Järnbruk.

Det fanns många svenska järnbruk i slutet av 1800-talet. Det vittnar inte minst "Geografiskt-Statisktiskt Handlexikon över Sverige 1878-1880", utgiven av Carl Martin Rosenberg. Detta verk finns numera som praktiskt cd-lexikon, där ett sökord som "Jernbruk" gav 358 träffar, alltså platser där järnbruk var aktiva vid denna tid.

Verket sägs omfatta 70 000 artiklar, somliga är knapphändiga uppgifter om byar, andra mer omfattande. Ofta med uppgifter om taxeringsvärden för exempelvis de olika järnbrukens egendomar.

Annons:
Knirken1
1/25/15, 2:46 PM
#1

Hej sw-s !!

Hoppas Ni är in på denna tråd & tittar även sedan den försvann från urvalslistan längst ner.

Vore om möjligt kul få lite  info om Västansjö hytta i Grangärde "socken".

Den finns kvar som ruin i Järnsta mellan Sunnansjö och Nyhammar i "södraste" Dalarna. Har hört att den skall vara den äldsta i hela mellan-Sverige, men vet ej hur det är med detta. Tack och lov har några på orten fått till ett plåttak & lite stålbalkförstärkningar här och där, så att den nu verkar räddad så gott det nu går.

Med vänlig hälsning / Kn1

Upp till toppen
Annons: