Annons:
Etikettindividforskning
Läst 10037 ggr
CarpetDiem
1/14/10, 11:19 AM

En liten solskenshistoria

Visst är det kul att släktforska, ännu roligare är det när man kan hjälpa andra.

I mitt ivriga forskande på smedsläkter som finns i mitt eget blod har man ibland stött på namn som man ändå har följt upp.

På min hemsida lovar jag att försöka hjälpa folk som inte vet så mycket om sin släkt mer än någon generation tillbaka.
Före jul fick jag en förfrågan av en person om jag kunde hjälpa honom att finna sina rötter. Han har alltid levt i den tron att han har smed o vallonblod i sig.
Han hade hittat sitt släktnamn på min hemsida och trodde därför att jag satt inne med uppgifter som kunde hjälpa honom.

Sagt och gjort - jag började att bearbeta de uppgifter som jag hade fått och det gick ganska enkelt att spåra släkten till början av 1800-talet då det strular ihop sig med ett konstigt förhållande där fadern rymmer och är på flykt från 1828, samma år som dom gifter sig och får första barnet.
1833 föds min uppdragsgivares ana. I fb står rymlingen som fader vilket torde vara omöjligt eftersom han fortfarande är på rymmen. Som fadder finns den person som vi misstänker är fadern till barnet eftersom pojken/mannen tar dennes efternamn när han flyttar hemifrån 1851.
1844 får dennes mor ytterligare ett barn. En flicka, Nu står fadern angiven i fb.
Flickans far är dock inte densamme som pojkens utan en tredje mansperson i mammans liv. Nu står dock mamman som "Fästeqvinna" till mannen. Först 1846/47 upplöses kvinnans äktenskap med den hon gifte sig med 1828 och sedan dess varit på flykt. Mamman gifter sig då, 1847, med fadern till flickan.

Trots att det inte är helt uträtt (väntar på papper från Soldatregistret bl.a.) så förutsätter jag att pojken har sin fader som fadder. Tack vare detta kunde jag enkelt koppla familjen flera generationer tillbaka i tiden och knyta ihop dessa med en riktig vallonsläkt vilka jag också har.

Till saken hör att min uppdragsgivare har haft kontakt med en person med samma efternamn en tid. Trots detta har dom inte kunnat få ihop det om de är släkt eller inte.
Efter mitt arbete kunde jag konstatera att de var släkt på mycket närmare håll än de kunde ana. De är kusiner! Deras pappor har antagligen inte känt till varandra, eller så har de glidit ifrån varandra på annat sätt.

Så nu ska dessa träffas under sommaren och en helt ny gemensam släkt får de - båda två.

Så visst är det kul att hjälpa till när man får resultat.

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
CarpetDiem
1/14/10, 1:01 PM
#1

En annan sak måste man tänka på när man släktforskar på uppdrag. Kontrollera, kontrollera och kontrollera uppgifterna ytterligare en gång.

Sitter just med datorn igång och upptäcker att jag har gjort världens fadäs…
Dessa två personer är inte alls kusiner. De är tremänningars barn.

Så kan det gå när två personer med dentiska namn och i det närmaste samma födelseuppgift dyker upp.

Man vill så gärna att det ska stämma, å fort går det. Så nu blir det att bita i det sura äpplet och meddela uppdragsgivaren detta.
Hur som helst - jag tror att de får kul i alla fall i sommar när de träffas.

Skäms Skämsig släktforskare

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

[SvenA]
1/14/10, 2:03 PM
#2

Det är alldeles för lätt att bli ivrig när man tror sig ha funnit en lösning jag gjorde det felet själv i börgan av min forskning

GuNi
1/16/10, 12:11 AM
#3

Ja, fy hundan vad tråkigt det är när man har forskat fel i tron att det är rätt, och så många timmar det ligger bakom denna felforskning sedan….som tur är så lär man sig alltid något efter misstaget (förhoppningsvis).

#1 Tror nog din uppdragsgivare förlåter dig när du förklarar.

CarpetDiem
1/16/10, 10:58 AM
#4

Absolut!
Det gick rätt snabbt att rätta till misstaget. Som plåster på såret fick han ytterligare släkt som jag också fått kontakt med på omvägar.

Å inte nog med det - båda dessa kunde jag knyta ihop till min egen släkt så inget var ju förgäves.

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Upp till toppen
Annons: