Annons:
Etikettjärnbruk
Läst 9404 ggr
CarpetDiem
3/17/09, 5:57 PM

Brevens Bruk

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

- är ett före detta järnbruk i södra delen av Askers församling i Örebro kommun, nära Kilsmo i sydöstra Närke.

Verksamheten i Brevens Bruk är nedlagd sedan mitten 1980-talet men bruksmiljön står kvar orörd med prydliga byggnader i falurött eller ljusgult Brevens Bruk i Juli 2006. Fotograf:thoxo Källa: Wbruk.

Den industriella verksamheten inleddes i slutet av 1600-talet. År 1676 grundades bruket av Claes Brorsson Rålamb och orten fick ett privilegiebrev för en stångjärnshammare.

Verksamheten utvecklades under 1700-talet och under dess senare del tillkom bl.a. en masugn. Järnmalm värd att bryta fanns inte i närheten utan togs från övriga Bergslagen men också från Utö i Stockholms skärgård.

Under 1800-talet moderniserades verksamheten och nya produktionsdelar tillkom, till exempel en ny masugn och en smedja för klensmide samt ett gjuteri. Just gjutgodset från bruket blev välkänt för sin goda kvalitet. Brevens Bruk i Juli 2006 Fotograf: thoxo Källa: Djurgårdsbron i Stockholm är exempelvis byggt av gods från Brevens Bruk. Produktionen var mycket varierande, det tillverkades till exempel vattenturbiner men också trädgårdsurnor och kaffekvarnar.

Idag är samhället ett mycket välhållet besöksmål, speciellt på midsommarafton då flera tusen människor samlas för att beskåda resandet av den speciella midsommarstången med sju kransar. Brevensån rinner idylliskt genom orten där kyrkan, uppförd i klassicistisk stil 1842, ligger vid infarten när man kommer från det närliggande Högsjö. Dessa två orter ligger på varsin sida om gränsen mellan Närke och Södermanland.

Brevens ån i Juli 2006 Fotograf: thoxo Källa Wik

Källa: Wikipedia 2009-03-17

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
[SvenA]
2/15/10, 9:33 PM
#1

Hur många av oss har inte besökt Kungliga Djjugården och set det räcke som går över Djurgårdsbrunnskanalen som omnämns i artikeln

Upp till toppen
Annons: