Annons:
Etikettövrigt
Läst 8873 ggr
CarpetDiem
2009-02-25 23:08

Järnframställning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många varianter i detta ämne. Vallonsmide, Osmundsmide, Tysksmide, Lancashiresmide för att nämna några. Men vad skiljer dessa från varandra?

Vallonsmide

 När vallonerna kom i början av 1600-talet hade de med sig en helt ny metod att smida.
Man hade en smälthärd och en räckarhärd. Genom en yttervägg sköt man in den oftast långa tackjärnsgösen.  I blästerstrålen smälte järnet och droppade ned i härden. För att få det bra använde man sig sällan av mer tackjärn än som behövdes för en smälta på 20 kg smältes ned åt gången.

I vallonernas smälthärd avkolas färskorna huvudsakligen i blästerstrålen.
Endast en mindre del i den slagg som bildats.

Med hjälp av spett bröt man sen ner smältan och färskades.

Slaggen fick inte arbetas in igen i smältan under hopslagningen. Detta var smederna noga med att se till att det inte skedde.
Därefter lyfte man ut härden och förde den till hammaren.  I hammaren slog man härden till ämnen eller smältstycken. Vid denna behandling pressades slagg ut.

Därefter värmde man upp smältstycket en kort stund i smältarhärden för att sedan överföras till räckarhärden för att slutvärmas. I härden la man fyra smältstycken.

Dessa räcktes sedan ut till stänger med hjälp av hammaren.
På varje smältstycke fick man en stång. Att räcka ut sex stänger tog närmare 4 timmar.

Normalt jobbade det 10 smeder och drängar fördelade på två skift.

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
[vallon]
2009-02-26 15:05
#1

I Lövsta som på de flesta ställen jobbade smederna högst 4 timmar i sträck. Jobbet var tungt och värmen i smedjan hög. Sedan vilade man 4 timmar så höll de på dygnet runt. Endast söndagar var lediga och de var man hemma och vilade samt var i kyrkan. Barnen gick till sina pappor med mat när de hade sina 4 lediga timmar. Mormor berättade ofta om hur hon gick med matkorg till sin pappa  och såg på även ibland när de gjorde de omtalade Lövstknutarna. Stångjärnet som de gjorde enligt övre beskrivningen var av yppersta  klass och vallonernas sätt att smida med räckhärd och smälthärd säkerställde den höga kvaliteten.

CarpetDiem
2009-02-26 15:26
#2

Hej,

Intressant, men ursäkta mig som inte är så himla insatt i detta, men vad sjutton är en "Lövstaknut".

Hälsningar

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

KingZap
2009-02-26 17:46
#3

En intressant sida om gammal järnsmide är föreningen kråknäsjärnet i Torsåker (i mina hemtrakter). Det bildades efter att Jonny Skogsberg hittade tolv spadformiga ämnesjärn och två obearbetade järnsmältor, ett av dessa har daterats till tiden för kristi födelse.

Läs mer på föreningens hemsida: http://www.kraknasjarnet.se/

[vallon]
2009-02-26 17:55
#4

Smederna smidde en bit järn och drog sedan ut dem och gjorde en knut av dem, så smidigt var järnet från Lövsta. Det skickades till alla som ville se på deras järn innan de gjorde en beställning. Lövsta var världens största järnbruk och dess järn det smidigaste som fanns att finna. Knutar finns att beses om man kommer till bruket. De är otroliga, ett bit runt järn med en knut mittpå! Min mormorsfar var en av de sista smederna på bruket som gjorde dessa. Järnstångens tjocklek var ca som en tumme.

chrissan
2009-02-26 18:24
#5

Intressant länk, KingZap

CarpetDiem
2009-02-26 22:35
#6

#3 Länken upplagd under "Länkar".

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
Upp till toppen
Annons: