Annons:
Etikett02-dalarna-dalsland
Läst 4935 ggr
Tom-B
2009-06-15 19:23

Falu koppargruva

Släkten Strandberg har under 1600- och 1700-talet ägt eller varit delägare i ett antal gruvor i Sverige, bl a Falu koppargruva och Sala Silvergruva.

Släkten Strandberg lever fortfarande, bl a löparen Lennart Strandberg ingick i släkten.

Här nedan finns ett utdrag av ett föredrag av Lars-Olof Strandberg, Överste 1:a gr och bl a tidigar Sveriges Försvarsattaché i Washington, USA.

"Jag skulle  nu vilja berätta om  släktgrenen med Petter Strandberg som huvudman. Han var född år 1690 i Falun och utbildade sig till bergsman. Tidigt arrenderade han olika bruk i Mellansverige bl a Grönsinka på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna. Tillsammans med sin svärson Per Högberg senare ägare till Vallbo och Mackmyra bruk i Gästrikland blev Petter Strandberg omkr år 1725 mer än hälftenägare av Sala silvergruva och Norbergs kopparverk. Han ägde också andelar sk fjärdeparter i Falu koppargruva.

År 1737 blev Petter Strandberg huvudägare till Ljusnedals kopparverk i Härjedalen. Syftet var att göra kopparverket till en svensk motsvarighet till det västerut i Norge belägna Röros kopparverk. Kopparfyndigheterna i Ljusnedalstrakten höll emellertid på att ta slut.

Petter Strandberg hade två söner Petter d. y. och Johan Hendrik som båda skulle komma att bli brukspatroner i Ljusnedal. Petter d.y:s disponenttid blev emellertid kort. Redan efter ett par år gick han bort i skörbjugg. Johan Hendrik kom att stanna som bruksdisponent i sex år. Han försökte ställa om produktionen från koppar till järn dock utan större framgång Han kom att ärva fadern Petter d. ä. som gick bort under denna tid.

Johan Hendrik gifte sig med en bemärkt kvinna från trakten, Christina Hansdotter Busk. Hon hade varit gift med en tidigare bokhållare vid bruket Fredrik Rydbäck. Han var enligt uppgift förmögen och ägde även han andelar i Falu koppargruva. Christina ärvde honom.

Christina överlevde Johan Hendrik och kom på så sätt att ärva även honom. Johan Hendrik efterträddes som bruksdisponent av Nils Södergren och även med honom ingick Christina äktenskap. Enligt uppgift var det "mer hennes pengar än behag" som lockade den nye mannen.

Vare sig Petter d. y. eller Johan Hendrik hade några efterlevande barn varför denna släktgren är utdöd på manssidan. Christina var en mycket givmild person och hjälpte alla fattiga människor i bygden. Hon kom därför att kallas Kära Mor och hennes minne lever alltfort i bygden. Tillsammans med Johan Hendrik finns hon avporträtterad på Fjällmuseet i Funäsdalen."

 Publicerat med tillstånd av Lars-Olof Strandberg.

 //Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
KingZap
2009-06-18 11:53
#1

Det intressanta inlägget får mig att tänka på den klassresa vi gjorde på högstadiet för många år sedan. Vi fick en guidad tur runt nere i gruvan. Det som har etsat sig fast är att det var kallt, fuktigt och mycket spännande att se. Det kanske är dags att ta en ny tur nu när intresset för historia är större än det var när jag gick i skolan.

Upp till toppen
Annons: